top of page

Zaanse architectuur


Dit was onze presentatie die we hadden gedaan voor de klas CKV over Zaanse architectuur.

Eerst geven we wat achtergrond informatie, daarna laten we de foto's zien die we in Zaandam hebben gemaakt en daar kiezen we twee foto's uit. Een voorbeeld van nieuwe Zaanse architectuur en oude Zaanse architectuur.

Zaanse architectuur

Door de industrialisatie is het typisch Zaanse stratenpatroon in een snel tempo verdwenen. Op de Zaanse Schans kun je nog wel goed zien hoe het er vroeger uitzag: het woonwijkje met een wegsloot, de bebouwing langs de paden en de bruggetjes.

De mix van molens, oude en nieuwe fabrieken en historische gebouwen die afgewisseld worden met nieuwbouw zijn typisch Zaans. Zeker met een bootje vanaf de Zaan ontdek je dat oude en nieuwe fabrieken letterlijk in elkaar zijn verweven. Voor de liefhebber is er veel moois te ontdekken.

Tinten Zaans groen

De Zaanse Schans toont de historische regionale bouwstijl waarin hout de boventoon voert. Deze materiaalkeuze was het gevolg van de omgeving en de economische situatie van de streek. Hout was veel lichter dan steen en geschikter om mee te bouwen op de slappe veenbodem. Het was bovendien in grote hoeveelheden voorhanden. De houten guirlandes en schelp-, blad- en bloemmotieven op de topgevels, werden gemaakt door de 'beeldsnijders', afkomstig uit de scheepsbouw waarin veel Zaankanters werk vonden. De houten huizen waren zwart geteerd of geverfd in een van de vele tinten 'Zaans groen', ontstaan uit wisselende combinaties van Bremer groen, Fries groen en Spaans groen. Hoe rijker de eigenaar, hoe meer pigment hij zich kon veroorloven en hoe intenser de groene kleur was.

Nieuwbouw met Zaans verleden

Veel molens en typisch Zaanse panden zijn gesloopt. Gelukkig is er nog redelijk wat bewaard gebleven. Daarnaast wordt bij nieuwbouw steeds vaker teruggegrepen op het Zaanse verleden. Bij het Westerweegh-project in Westzaan hebben moderne woningen houten gevels gekregen in Zaans groen. Net als vroeger hebben de woningen rode dakpannen aan de straatkant en zwarte aan de polderzijde. Ook het stadshart van Zaandam onderging een ware metamorfose Het verleden blijft fascineren.

Mening Intellhotel:

Ik vind het wel leuk dat Zaanstreek zijn eigen typische huisjes heeft en een groene kleur, ik vind het wel schattig eigenlijk. Maar ik vond het niet erg bijzonder. Maar toen het Intellhotel was gebouwd ging ik meer letten op de Zaanse cultuur en ik vond het heel leuk gevonden dat ze het hebben laten lijken dat verschillende Zaanse huisjes op elkaar zijn gestapeld. Ook het gemeentehuis en het station en een paar winkelpanden zijn ook helemaal veranderd, ik vind het heel erg leuk en volgens mij heeft het Zaandam veel aantrekkelijker gemaakt voor toeristen.

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
 RECENT POSTS: 
 SEARCH BY TAGS: 
Er zijn nog geen tags.
 UPCOMING EVENTS:

1. Presentatie over Escher

bottom of page